
TÜRKİYE CUMHURİYETİ' NİN 97.YILINI ANLAMAK
TÜRKİYE CUMHURİYETİ' NİN 97.YILINI ANLAMAK
Kuldan, bağımsız ve özgür yurttaş olma yolunda kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti nin 97 yılını kutladık.
Türkiye Cumhuriyeti'ni cumhuriyet yapan Atatürk Devrimleri için önemli araç ise hukuktur. Hukuk üstünlüğü içinde Aydınlama süreci bağlamındaki evrimleşme de Pozitif (Dünyevi) Hukuku açısından kaynaklardan birisi ise görüldüğü gibi Ord.Prof Dr.Ernst Hirsch'dir.
Ayrıca bilindiği gibi savaş dönemine rağmen bu devrim bağlamında gönderilen ve eğitimi tamamlayıp dönenler tarafından bazı eserler ise 1940 larda yoğun şekilde dergilere yansıtılmıştır.
Nazi Almanyasından kaçan hukukçuların katkılarıyla birlikte 1930 yılından beri İstanbul Hukuk Mecmuası da arşivler arasındadır.İsviçre de ki Federal Mahkeme kararları dahil içtihat kararlarında yer aldığı dergiler arasında örneğin 1940 yılında ki (Cilt 6 Sayı 4) dergide “Hukuk Neşriyetı Bibliyoğrafyası (1934-1940)” makalesi yer almaktadır.Ord.Prof Dr.Ernst Hirsch tarafından yayınlanmış ekte ki makalede 1934 -1940 yılları arasında hukuk alanında yayınlanmış eserlere yer verilmiştir. Çeşitli alanlarda toplam (1 699) eserden bahsedilmektedir.
Çeşitli ülkelerde ki uygulamalar dahil alanlara göre ve sıralar şeklinde yansıtan eserler arasında yıllara göre “çocuk ceza hukuk” kısmında ve ( 1324 -1339) sırada toplam 15 eser görüldüğü gibi yer almaktadır.İtalya çocuk mahkemeleri dahil suçlu çoçuklar ve çocuk mahkemelerin ele alınmasına yönelik bazı bilgilere yer verilmektedir.Bu eserlere ek olarak yine örneğin Belçika da eğitim almış olan Prof.Dr. Faruk Erem tarafından yayınlanmış 6 esere de yer verilmektedir.
Rahmetle anılan bilim insanları ve İki hukuk fakültesi ve 1940 yılında ki durum ile 97 yılda geldiğimiz noktada hukuk fakültesi sayısı dahil makale sayısı ve içerikler kalite içinde bir ölçüdür.
Özellikle çocuklara bakışın hala gerisinde nasıl olduğumuzu ve toplumu hala nasıl kadırdığımızın bir resmidir.
Hukuk aynı zamanda sosyal hizmeti anlanması içinde önemlidir. Özellikle 1926 yılında aynen uyarlanmış olan İsviçre Yurttaşlık Kanunun (ZGB) Türk Kanunu Medenisi ile çocuk dahil kişilerin korunması ve gözetilmesi içindir.Miras hukuk ve resmi nikah gibi kadının erkek karşısında eşit kılınması dahil kurumlarınıda öne çıkarmıştır. Osmanlı Devleti döneminde gerçekleşmemiş ancak yine 1926 yılında 1889 tarihli İtalya /Zanerdelli)Ceza Kanununu aynen uyarlayan Türk Ceza Kanunu ,çocuklar içinde önemlidir.
Böyle bir Cumhuriyet yolculuğunda 97 .yılını kutlamak daha da anlamlı olmuştur.
Bu arada bilindiği gibi yetim çocuklar için Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tarafından 20 şer TL ile kurulan ve Genç Cumhuriyetinin ürünlerden birisi ise "Çocuk Esirgeme Kurumu"dur. 2828 sayılı Kanun ile sosyal hizmetlerinde birlikte 1982 den beri ele alınmıştır. Ancak "Çocuk Esirgeme Kurumu ibaresi dahil 2011 yılında bir karaname ile ortadan kaldırılmıştır. Fakat böyle miras ve kurumun var olduğunu zan eden bir toplumuz.Kutlarken ve çocukları koruduğumzdan da bahsetmeyiz.
Anayasada yer alması açısından yer alan Atatürk Devrimlerine karşı saygı ve korumunın yanı sıra geliştirme ile ilgili bu görevinde anlanması bugün için ayrıca önemli olmaktadır.
Kutlamaları yaparken bu vesile ile neyi kutlamamızı ve anlamamıza yardımcı olmak içindir.
SHU Nihat Tarımeri
http://sosyalhizmetuzmanlari.com/makale/oku/151/turkiye-cumhuriyetinde-yok-edilen-kurumlardan--cocuk-esirgeme-kurumu
http://sosyalhizmetuzmanlari.com/makale/oku/152/ataturk-cocuk-yuvasindan-keyif-i-divan-a
İlgili dosyayı indirmek için tıklayınız
Yorumlar
Bu makaleye henüz yorum yapılmamıştır.
Yorum Ekle