Pazar, Mayıs 19, 2024

Tel: 0544 865 16 56

Ana SayfaAdaletÇOCUK HAKLARI VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLANIRKEN BİR ÇAĞRI ! PDR’CİLER HEM REHBER...

ÇOCUK HAKLARI VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLANIRKEN BİR ÇAĞRI ! PDR’CİLER HEM REHBER ÖĞRETMEN HEMDE “PEDAGOG” OLARAK ADALET HİZMETİNDE NASIL YER ALIYORLAR ? PSİKOLOG VE SOSYAL ÇALIŞMACILAR NASIL BENZER YETKİ VE GÖREVE SAHİPLER ? .

ÇOCUK HAKLARI VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLANIRKEN BİR ÇAĞRI !
PDR’CİLER HEM “PSİKOLOJİK DANIŞMAN” HEM  “REHBER ÖĞRETMEN” HEMDE “PEDAGOG” OLARAK ADALET HİZMETİNDE NASIL YER ALIYORLAR ?
PSİKOLOG VE SOSYAL ÇALIŞMACILAR NASIL BENZER YETKİ VE GÖREVE SAHİPLER ? .
Geçenlerde Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği (Türk PDF) tarafından her okulda PDR ci olmasına yönelik bir beklentiyi açıklamıştır.Bu açıklama arasında Milli Eğitim Bakanlığın da “Psikolojik Danışman/ Rehber Öğretmen” olarak yer aldığı da açıklanmaktadır  . Psikoloji alanın yanı sıra Eğitim hizmeti açıdan   böyle bir ünvan ve görev öne çıkarken bilindiği gibi Adalet hizmetinde çocuklar açısından “pedagog” lar “adli destek görevlisi “ olarak yer almaktadır.
Diğer taraftan 1982 yılından beri pedagoji bilimi yoktur. Bu yönde diploma da yoktur. Dolayısıyla aynı eğitim ve diplomaya sahip olan PDR’ciler için iki hizmet ve iki farklı unvan ve görev öne çıkmaktadır.
Ayrıca Pedagoji eğitim olmamasına rağmen ”Pedagog” ünvanı ile psikolog ve sosyal çalışmalara sahip benzer bir yetki ve görev öne çıkmaktadır. Çocukların bu şeklinde korunması da “Çocuk Haklarına” rağmen uygun görülmüştür
.https://www.kamudanhaber.net/turk-pdr-genel-baskani-mesut-yildirim-her-okula-psikolojik-danisman-simdi-degilse-ne-zaman
Bu açıklamalar bağlamında ;
1.Eğitim ve diplomaya rağmen ortaya çıkan bu farklılık ve görevle, özellikle delil oluşturma dahil adalet hizmetler için  bilgi kaynağı olduğu gibi işlemler dahil karar verilmesinin adalet ve hukuk açısından karşılığı varmıdır.?
2. Sosyal Çalışmacılar,Psikolog ve Hukuk dünyası açısından ortaya çıkan bu durumun Türk Dil Kurumunda karşılığı varken, ceza hukuk açıdan karşılığı varmıdır.
3.Kanunda yer almış olsa bile Anayasa ve evrensel uygulama da karşılığı varmıdır?
4.Delil oluşturma ile oluşan bir mağduriyet durumunda sorumsuz kılmaz mı ?
5.Şayet karşılığı yok ise bu hukuksuzluğa/adaletsizliğe ortaklık dahil nasıl engelenebilir.?
Bu sorular özellikle hem çocuk hakları hemde 23 Nisan da Çocuklar Bayramını kutlamak içinde önemlidir.
Bol bol çocuk hakları ve çocuklar gelecektir derken,çeşitli söylemler atılırken,akıl üretilirken, yanlış görev ve araçlarla çocukların korunmasında bahsedilirken;
Bu durum içlerinize siniyor mu acaba ?
Buna ortaklık ile çocukların gözlerine bakabiliyor ve rahat uyuyabiliyormusunuz?
SHU Nihat Tarımer

BENZER YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

POpüler yazılar

Güncel Yorumlar