Cumartesi, Eylül 7, 2024

Tel: 0544 865 16 56

Ana SayfaGündemKÜRESEL SOSYAL HİZMET ETİK İLKELER BEYANI

KÜRESEL SOSYAL HİZMET ETİK İLKELER BEYANI

Değerli Meslektaşlarım

Bilindiği gibi “The International Federation of Social Workers (IFSW)” nunun da öne çıkansocial worker” sözcüğü “sosyal çalışmacı” yerine “sosyal hizmet uzmanı” olarak Türkçeye Uluslararası Sosyal Hizmet Uzmanları Federasyonu ( IFSW )” şeklinde çevirilmiştir. ,

Sosyal hizmetlerin uygulanmasına yönelik profesyonel sosyal hizmet için dünya çapında bir kuruluş 1958 den beri söz konusudur..( https://www.ifsw.org/) Günümüzde 3 milyondan fazla sosyal hizmet uzmanını/sosyal çalışmacıyı temsil eden 141 profesyonel sosyal hizmet derneğince oluşur. IFSW, Birleşmiş Milletler ve UNICEF dahil diğer küresel kuruluşlarla resmi danışmanlık statüsüne sahiptir. Kuruluşun amacı, profesyonel sosyal hizmet aracılığıyla sosyal olarak adil bir dünya elde etmeye katkıda bulunmaktır. IFSW ve ortakları, sosyal hizmetin uluslararası standartlarını, Sosyal Hizmet Tanımını ve iyi uygulama sonuçlarını teşvik eden politikaları belirler ve gözden geçirmektedir.İnsan haklarını korumak ve gelişmek amacıyla da bölgeleşmeye de başlamış olup 1965 yılında Avrupa ilk bölgedir.

Türkiye de ise 1987 yılında “Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği” kurulmuştur. Sosyal Hizmet Uzmanları sayısal olarak az olmalarına karşın niteliksel olarak gelişimlerini korumayı ve dünyayla bütünleşmeyi de istemiştir. Gerek Türkiye’deki Sosyal Hizmet Eğitiminin Uluslararası Sosyal Hizmet Eğitiminin bir parçası olması, gerekse ülkenin Sosyal Hizmet sistemi içinde mesleğin bilgi, beceri ve değerlerinin uygulamaya aktarılmasındaki becerileriyle Sosyal Hizmet Uzmanları Temmuz 2002’de Uluslararası Sosyal Hizmet Uzmanları Birliğine (IFSW) üye olmuştur.Avrupa bölgesinde “IFSW Europe “ ile de temsil edilmeye başlanmıştır.

2002 yılından beri 21. yüzyılın başında, IFSW, Sosyal Çalışma ve Çocuk Hakları adlı bir eğitim kılavuzu geliştirmiştir. 

(https://en.wikipedia.org/wiki/International_Federation_of_Social_Workers )

.Görüleceği gibi Uluslararası Sosyal Hizmet/çalışma Okulları Birliği (IASSW) ile işbirliği içindedir. 2001 yılında Sosyal Hizmetin küresel Tanımı kabul edilmişir. 2004 yılında işbirliği, Sosyal Hizmette Etik Beyanı, İlkeler Beyanı  ve Sosyal Hizmet Mesleğinin Eğitimi ve Öğretimi için Küresel Standartların ortak yayınlarıyla devam etiştir. Bu metimler Türkiye de çevrilmiştir. 2005 yılında, IFSW’nin danışma statüsü BM Habitat’a genişletildi. Ayrıca, IFSW o zamandan beri Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile danışma statüsü elde etmiştir. şu anda 3.milyondan den fazla sosyal çalışmacıyı temsil etmektedir.

Yine bu hedef bağlamında 2014 yılındaki tanım nedeniyle 2018 yılında “Global Social Work Statement of Ethical Principles”” (https://www.ifsw.org/global-social-work-statement-of-ethical-principles/) ve 2016 yılında “ The Role of Social Work in Social Protection Systems: The Universal Right to Social Protection” ( https://www.ifsw.org/the-role-of-social-work-in-social-protection-systems-the-universal-right-to-social-protection/) bu metinler ancak 2024 yılında Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Fırat Göksel tarafından Türkçeye çevrilmiştir.

Özellikle günümüzde Sosyal hizmetlerden yararlanma hakkı dahil hak sahiplerinin yanında olunması gibi görev bağlamında İnsan Hakları,Çocuk Hakları ve Avrupa Sosyal Şartı mesleksel boyutu daha da önemli kılmaktadır. Evrensel ilke ve değerlere karşı saygı ve söz konusu hukuksuzluk ve keyfiliklerin engellenmesi açısından mesleksel boyutun ele alınmasına yardımcı olduğu için içten teşekkürlerimle iyi günler..İyi çalışmalar. 12.8.2024

SHU Nihat Tarımeri

https://sosyalhizmetuzmanlari.com/gundem/sosyal-hizmet-ve-cocuk-haklari-bm-sozlesmesi-profesyonel-egitim-kitabi-2/

İNSAN HAKLARININ KARŞILANMASINDA SOSYAL HİZMET UYGULAMA STANDARTLARI

 

BENZER YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

POpüler yazılar

Güncel Yorumlar